Домкрат - це практичний інструмент, який використовується для підйому автомобіля в гаражах, автомайстернях або прямо на дорозі. З його допомогою можна вручну підняти машину для заміни колеса або доступу до днища. Він також необхідний при сезонному обслуговуванні і донедавна навіть входив в обов'язкову комплектацію автомобіля.

В цій статті:

Який домкрат обрати – на що звертати увагу

Вибираючи підйомний пристрій, покупці найчастіше звертають увагу на:

  • вантажопідйомність;
  • надійність;
  • термін служби;
  • універсальність.

Під час підйому автомобіля, наприклад, щоб замінити колесо, підйомний механізм бере на себе не всю вагу транспортного засобу, а лише його частину. Тому для роботи з легковими машинами достатньо можливості підняти від 0,5 до 2,5 тонн. Як правило, безпечна вантажопідйомність дорівнює загальній вазі вантажу.

Підйомний пристрій для автомобіля має бути надійним та мати високий термін служби. Це залежить насамперед від якості матеріалу для виробництва домкрата. Рама, ручка, ходовий гвинт, упор пристрою виконуються з якісної сталі.

Підйомний механізм має бути універсальним і підходитиме будь-якій моделі автомобіля, особливо якщо він використовується в автосервісі. Тут найчастіше мається на увазі мінімальний та максимальний хід робочої частини. Це залежить від величини гідроциліндра в гідравлічному домкраті або від того, наскільки довгий ходовий гвинт у механічному.

Види домкратів

Щоб вибрати підходящий механізм, потрібно визначитися з його типом. Існує кілька типів домкратів:

  • пневматичні;
  • гідравлічні;
  • механічні.

Пневматичний застосовується для стаціонарних підйомних робіт у гаражі чи майстерні. Для роботи йому потрібне стиснене повітря із компресора. Повітря надає руху пневмоциліндр або надує пневматичну подушку з гуми, її розширення піднімає кузов машини. Існують портативні версії, що працюють від автомобільного переносного компресора. Але їхня вантажопідйомність, надійність і термін служби менші в порівнянні з аналогами іншого принципу дії.

Гідравлічний підйомний пристрій використовує рідину (зазвичай олію) як робоче тіло. Гідравлічний привід дозволяє пристрою видавати велику вантажопідйомність при власних компактних розмірах. Часто такий домкрат оснащується колесами – він називається підкатним. Колеса дозволяють переміщати конструкцію по підлозі в автосервісі та надійно підганяти під раму або кузов автомобіля. Підкатні гідравлічні домкрати найкраще підходять для автосервісу. Наприклад, модель фірми Hogert на 2 або 2,5 тонни впорається з підйомом будь-якого легкового автомобіля.

Механічний домкрат використовує для підйому механічний привід, гвинтовий або шестерний. Зазвичай вони компактні та відносно дешеві, але робота з ними займе більше часу та потребує фізичних зусиль. Механічний гвинтовий домкрат буває пляшковий та ромбічний. Тут робоча частина – це ходовий гвинт. Від важеля обертання передається на гвинт, гвинт піднімає шток або ромбоподібну конструкцію важеля. Механічний рейковий домкрат передає на підйом вантажу зусилля від важеля за допомогою шестерень.

Домкрат hogert.

Особливості підкатних домкратів

Підкатні домкрати можуть бути гідравлічними, механічними або пневматичними. Їх поєднує мобільність, тобто наявність рами на маленьких колесах, що дозволяє підкотити пристрій під автомобіль, а не переносити його вручну. Ще одна перевага підкатного домкрата – велика опорна площа. Через це підйом важких легкових машин або на нерівній поверхні пристрій не перекоситься і підйомне зусилля не піде вбік. У цьому їхня перевага в порівнянні з пляшковими. Пляшковий домкрат компактний, але має невелику опорну площу.

На колеса і корпус приймається значне навантаження, тому їх якість дуже важлива. У підкатних гідравлічних домкратах для професіоналів усі елементи конструкції – рама, колеса, гідроциліндр, шток, перепускний клапан, важіль – мають підвищену надійність через використання якісних матеріалів.

Особливості підкатних гідравлічних домкратів

Це зручні у використанні пристрої, що відрізняються величиною та, відповідно, вантажопідйомністю. Чим більша вага може підняти домкрат, тим більший у нього об'єм гідроциліндра і тим більша йому потрібна площа опори.

При виборі необхідно звернути увагу на спектр ходу домкрата і можливість розташувати його під кузовом автомобіля. Мінімальний хід завжди повинен бути меншим за висоту шасі автомобіля і входити в його дорожній просвіт. Максимальний хід має бути не менше ніж на 20 см вище. Середній хід більшості підйомних пристроїв становить від 250 до 350 мм.

Особливості ромбічних домкратів

Ромбічні, як і пляшкові домкрати, використовують ходовий гвинт замість гідроциліндра для збільшення зусилля, що подається вручну на важіль. Цей тип є найпоширенішим обладнанням, що з його компактністю. Основою всієї конструкції є важелі, що розкриваються, які працюють завдяки затягуванню центрального сталевого гвинта з різьбленням. Процес підйому відбувається за допомогою обертального руху гвинта. Так весь домкрат рухається вручну.

Крім компактності зберігання, на користь цього домкрата кажуть і нижчі витрати на придбання. З іншого боку, доводиться зважати на те, що підняти машину за допомогою повороту буде трохи складніше як за фізичними навантаженнями, так і за витратами часу. Ромбічний домкрат також може бути підкатним. Як правило, це потужніша версія для сервісу.

Особливості гідравлічних домкратів

Гідравлічний домкрат - оптимальний пристрій для мінімізації витрат енергії на підйом машини. Наступне опускання автомобіля на землю здійснюється шляхом відпускання спеціального клапана, тобто знову ж таки без ручної праці.

У більшості випадків гідравлічні домкрати також оснащені колісним шасі для полегшення переміщення. Гідравлічна система в домкраті дуже проста, але варто звернути увагу на її надійність і ремонтопридатність. Гідросистема повинна мати:

  • надійні сальники, що не допускають витоку олії;

  • пробку для його доливання у пристрій;

  • регулювальний гвинт, що дозволяє коригувати тиск у системі.

Домкрат.

Як вибрати домкрат для автомобіля

Перед тим як вибрати гідравлічний підкатний домкрат для обслуговування легкових автомобілів в майстерні, потрібно враховувати співвідношення «ціна-якість» у конкретного бренду. Пристрій за умов сервісу піддаватиметься щоденним навантаженням, і частий виходу з експлуатації його повністю або окремих елементів неприпустимий. Також у питанні, як вибрати домкрат, важливий великий діапазон ходу, що дозволяє використовувати підйомний механізм з різними моделями авто.

Є приклади пристроїв, що поєднують у собі якість матеріалів та складання та необхідну універсальність. Пропонуємо до вашої уваги професійні домкрати Hogert. Домкрати та інша техніка та інструменти для майстерень цього бренду відрізняються низькою ціною та відповідають усім заявленим характеристикам.

Для перевезення в багажнику та виконання простих робіт на дорозі підійде механічний рейковий домкрат. Механізм тут зібраний на зубчастій осі (рейці), яка розташована перпендикулярно до землі. За допомогою важеля або кривошипа вантаж переміщається вгору окремими зубцями на осі, тому для його підйому необхідно докласти зусилля. Також у комплект входить гальмо для закріплення вантажу на потрібній висоті. Ці домкрати використовуються рідше, у тому числі через низьку надійність і необхідність фізичних зусиль для підйому вантажу. Якщо ви все-таки задумалися про те, як вибрати рейковий домкрат, основну увагу потрібно приділити якості металу у всіх елементів.

У питанні, як вибрати домкрат ромбоподібний, потрібно враховувати ті самі ознаки. Якість сталі надає основний вплив на знос ходового гвинта та на загальну вантажопідйомність. Вибирають ромбовидний домкрат насамперед за його компактність, тому тут варто врахувати вагу пристрою. Вага ромбоподібних домкратів починається від 2 кг. Найкращі гідравлічні моделі можуть важити від 12 до 15 кг. Іноді зустрічаються навіть важчі, але найчастіше це спеціальні домкрати, розраховані на важчі навантаження, наприклад, для підйому навантажених фур.

Що ще потрібно знати

Перед покупкою домкрата для легкового автомобіля потрібно точно дізнатися про вагу авто. Пристрій для підйому транспортного засобу рекомендується купувати із запасом по вантажопідйомності. Якщо домкрат здатний підняти велику вагу, він менше зноситься в процесі роботи, і кожна операція підйому буде безпечнішою.

При підйомі транспортного засобу корпус домкрата – це єдина точка опори, де тримається вся вага авто. Щоб безпечно проводити огляд транспортного засобу, перебуваючи під ним, необхідно використовувати додаткові точки опори. Як їх підходять регульовані підставки з гвинтовим механізмом. Принцип роботи схожий на механічні домкрати. Ці пристрої не здатні піднімати велику вагу, але вони можуть бути страховкою, якщо домкрат вийде з ладу. Компанія Hogert, крім зручних та надійних підкатних гідравлічних домкратів, випускає міцні регульовані підставки під автомобіль.

Не варто економити на домкраті, адже цей пристрій – запорука зручності роботи та, що важливіше, її безпеки. Не рекомендуємо купувати безіменні китайські бренди. Якість металу таких інструментів вже стала синонімом браку та небезпеки роботи. Орієнтуйтесь на європейських виробників, таких як Hogert. Це оптимальний варіант за ціною та якістю.

Висновки

Найбезпечніший варіант пристрою – підкатний гідравлічний домкрат. У нього є велика точка опори, що робить його безпечним, зручні ролики для переміщення. Принцип роботи на гідравліці дозволяє працювати з будь-яким кузовом легкового автомобіля, навіть із важкими мінівенами та позашляховиками.