Одним із незамінних інструментів як у домашньому господарстві, так і в спеціалізованих автомайстернях є фарбопульт. З його допомогою виробляються різноманітні види малярських робіт. При цьому неважливо, який матеріал обробляється і яка форма об'єкта, що фарбується - фарба лягає рівномірно, ретельно фарбуючи навіть вузькі місця. Виникає лише питання, який пульверизатор потрібен для фарбування авто на професійному рівні, а який більше підійде для фарбування стін у домашніх умовах.

В цій статті:

Який фарбопульт вибрати в залежності від сфери

Фарбопульт за своїми функціями – універсальний інструмент. З його допомогою можна пофарбувати стіни, важкодоступні елементи виробів, нанести антикорозійне покриття, обробити від шкідників дерева та чагарники і створити ефект велюру на кондитерських виробах. Який фарборозпилювач вибрати залежить від сфери його безпосереднього використання. Для правильного підбору потрібно:

  • Вибрати тип приводу – компресорний чи електричний. Для настінного живопису підійде аерограф, для малярних робіт або догляду за рослинами досить механічного, а от акумуляторний краще купувати для більшої автономності.

  • Визначити потужність двигуна. Для використання у виробничих цілях потрібний потужний апарат, а для роботи в побутових умовах можна взяти модель до 500 Вт.

  • Вибрати методи розпилення: НР - бюджетний, підходить для новачків; НЕА – для економії лакофарбових матеріалів; NVLP – створить ідеальний шар на будь-якому покритті.

  • Врахувати наявність додаткових насадок, завдяки яким покращиться якість роботи.

Краскопульт.

Який фарбопульт вибрати для фарбування будинку

Найчастіше люди стикаються з проблемою, як вибрати фарбопульт для домашнього використання, якій моделі та фірмі віддати перевагу. Серед провідних виробників продукція фірми Hogert у широкому асортименті представлена на ринку інструментів як для домашнього, так і для виробничого використання.

Якщо стоїть вибір пульверизатора для дому, то краще віддати перевагу механічному або електричному. Вони прості у використанні, з ними набагато легше визначити обсяг фарби для кожного окремого предмета. Але працюючи фарбопультом, слід пам'ятати, що близько 30% фарби потрапляє в повітря і осідає на поверхнях. Тому необхідно закрити всі відкриті поверхні та під час роботи користуватись респіратором.

Інше питання, як вибрати фарбопульт для фарбування меблів. І тут основна вимога – продуктивність. У разі застосування густих складів вибирають пульверизатори з соплами до 2,5 мм. Крім того, особливістю фарбопультів з гравітаційним принципом роботи є неможливість подачі великого обсягу фарби. Не варто економити на пульверизаторі, а краще для дому взяти брендову модель HOGERT HT4R716 600 мл із нижнім бачком або HT4R712 1000 мл із верхнім бачком.

А якщо виникає питання, як вибрати фарбопульт для фарбування дерева, потрібно знати, що найкращими варіантами стануть розпилювачі HVLP і LVLP. Перші підходять для тонших покриттів, хоча їх вистачає для обробки поверхні відносно невеликої площі.

Як вибрати фарбопульт для фарбування автомобіля

Найпоширенішою сферою застосування фарбопультів є автофарбування. Жодна СТО чи автомайстерня не обходиться без якісного розпилювача. Але як вибрати пульверизатор для фарбування авто, іноді стає проблемою. Головне при виборі враховувати, як часто буде забарвлення і які матеріали наносяться. Тому слід знати:

  • Для разових робіт використовують фарбопульти з дюзою 1,4 мм. Система тиску немає значення, потрібно лише враховувати споживання повітря. Є можливість фарбувати практично будь-який матеріал. Вирішуючи, який пульверизатор краще для фарбування авто час від часу, а не на постійній основі, варто звернути увагу на ці пристрої.

  • Для періодичних робіт рекомендують фарбопульти з дюзою 1,3-1,4 мм для використання бази та лаку, і з дюзою 1,6-1,8 мм для використання під грунт.

  • Для професійного використання в автомайстернях рекомендується мати не один, а цілих три фарбопульти з певними функціями. HVLP для бази – 1,3 мм, для лаку – 1,4 мм, для ґрунтів – 1,6-1,8 мм.

Вирішити, який вибрати фарбопульт для фарбування авто, нескладно. Але слід враховувати, що для видалення легких подряпин або підфарбовування деталей автомобіля в побутових умовах слід придбати напівпрофесійні інструменти. Для станцій техобслуговування слід віддати перевагу професійним моделям, які у широкому асортименті представлені фірмою Hogert.

Краскопульт Hogert.

Як правильно вибрати фарбопульт

Щоб підібрати для себе необхідний інструмент, потрібно ознайомитися з його особливостями, розібратися, які види існують, який фарборозпилювач краще для фарбування авто, а який – для використання в побуті.

Тому при виборі слід враховувати основні робочі характеристики:

  • Потужність пульверизатора. Від неї залежить швидкість та якість фарбування виробу.

  • Місткість бака під фарбу. Впливає тривалість роботи інструменту за одну заправку. Для побутових робіт підійде об'єм до 1,5 літра, для автомайстерень рекомендується брати фарбопульт об'ємом ресивера близько 100 літрів.

  • Тиск – показник, що визначає швидкість та якість виконуваних робіт, а також можливість використання різних видів матеріалів.

  • Розмір сопла необхідно підбирати в залежності від розчину, що розпилюється. Для базових покриттів підійде сопло з діаметром від 0,5 до 13 мм; лаків та акрилових фарб – близько 1,6 мм; рідких шпаклівок та ґрунтовок – не більше 2,8 мм.

  • Матеріал, з якого виготовлено пульверизатор. Краще вибирати з бачком із металу, що забезпечить більшу стійкість до зовнішнього впливу, а корпус може бути пластиковим.

  • Вага пристрою. Безпосередньо впливає на зручність та час застосування.

Електричний краскопульт використовують частіше, оскільки завдяки компактності та легкості він зручний у використанні, при цьому має високу ефективність та швидкість фарбування. Такі фарбопульти можуть мати у своїй комплектації сопло досить великого розміру, що дозволяє застосовувати пристрої для нанесення водоемульсійної фарби та в'язких матеріалів.

Фарбопульт якої фірми вибрати

Сучасні виробники пропонують широкий вибір електричних і бездротових фарборозпилювачів. Який фарборозпилювач вибрати, залежить від цілей застосування.

Бренд Hogert випускає багато ефективних варіантів. У таблиці представлені різні моделі та їх характеристики, щоб наочно побачити переваги кожної та визначитися, який фарбопульт вибрати.

Модель

Потужність/максимальний тиск, PSI/ BAR

Продуктивність, мл/хв

Об'єм бачка, мл

Діаметр сопла, мм

HOGERT HT4R716

43/3 

240

600

1,4

HOGERT HT4R712

43/3

130-210

1000

1,4

HOGERT HT4R718

30/2

70-110

100

0,8

Види фарбопультів

Усі наявні види фарбопультів поділяють за способом живлення на:

  • ручні механічні;

  • пневматичні;

  • електричні.

Головною відмінністю електричних від пневматичних фарборозпилювачів є відсутність вбудованого компресора, оскільки вони живляться лише від мережі. Пропонуються ще й станції фарбування, але вони використовуються виключно на професійних СТО і є відповіддю на питання, як вибрати фарбопульт для фарбування авто щодня у великій кількості.

Будь-який з описаних фарбопультів підходить як для побутового, так і професійного використання. Простота використання є головною особливістю бренду Hogert. Ми пропонуємо широкий вибір продукції, яка розрахована на будь-якого споживача. Кожна модель ідеально збалансована. Це значно підвищує продуктивність і дозволяє досягти ідеального результату.