Мультиметр – універсальний контрольно-вимірювальний пристрій, за допомогою якого перевіряють параметри електричного сигналу. Пристроєм користуються професійні електрики та домашні майстри. Приладом можна виміряти напругу в розетці або вимикачі, перевірити силу струму електроустаткування, працездатність акумуляторних батарей. Мультиметром «дзвонять» електричні ланцюги для виявлення обриву провідника, проводять контроль різних величин та показників мережі. Є певні нюанси у тому, як вибрати мультиметр для електрика, якому потрібно постійно проводити вимірювання, або підібрати модель для разової перевірки домашніх мереж та ремонту автомобіля.

В цій статті:

Різновиди мультиметрів

Покупці можуть придбати вимірювальні прилади професійного класу та пристрої для побутового використання у нашому інтернет-магазині. Ми реалізуємо недорогі якісні пристрої марки Hogert.

Мультиметр є прямокутною коробкою з пластику або металу. У верхній частині знаходиться вимірювальна шкала та регулятор режимів, з боків – допоміжні кнопки. Внизу передбачені гнізда для приєднання щупів, що постачаються в комплекті з приладом. Вирішуючи, який мультиметр вибрати, необхідно розглянути особливості різних видів пристроїв. Залежно від зовнішнього вигляду та індукції показань мультиметри бувають аналогові та цифрові.

Аналогові

Пристрої оснащені стрілочною шкалою. Принцип роботи аналогового приладу ґрунтується на дії магнітних полів у зоні проведення вимірювань. Індикація показань відбувається внаслідок відхилення стрілки через вплив електромагнітного поля. За допомогою аналогового мультиметра можна відстежувати амплітуду коливань змінного електричного сигналу з виявленням мінімальних відхилень напруги та паразитних пульсацій. Переваги стрілочних мультиметрів:

  • вимірювання параметрів високочастотного поля;

  • робота без вбудованого джерела живлення;

  • миттєве відображення динаміки електросигналу;

  • цінова доступність вимірювальних приладів;

  • збереження працездатності при низькій температурі, сильних радіоперешкодах та магнітних полях.

До недоліків аналогових пристроїв відноситься висока похибка вимірів. Щоб стрілка зайняла стійке положення, потрібно деякий час. Прилади погано переносять механічні впливи – удари та падіння.

Мультиметр.

Цифрові

Щоб визначитися, який мультиметр краще вибрати, варто ознайомитись із плюсами та мінусами цифрових моделей. Електронні мультиметри проводять вимірювання східчасто. Точність показань обумовлена чутливістю пристрою та швидкістю обробки даних. Цифрові моделі мають такі переваги:

  • великі функціональні можливості;

  • максимально висока точність вимірів;

  • відсутність необхідності у калібруванні;

  • хороша стійкість до вібраційних впливів;

  • зручне відображення показань на рідкокристалічному дисплеї;

  • ручний та автоматичний вибір діапазону вимірювань;

  • синхронізація з ПК, запис результатів на згадку.

Цифрові прилади у переважній більшості прості у використанні. Деякі моделі мають додаткові опції – підсвічування екрану, фіксацію результату на дисплеї, безконтактну індикацію напруги, звукове оповіщення за відсутності обриву. До недоліків відноситься залежність приладу від заряду батареї.

Який мультиметр вибрати для дому та автомобіля

Непрофесійному користувачеві найчастіше мультиметр потрібен для вимірювання показників електросигналу в будинку чи автомобілі. Якщо немає досвіду налаштування та застосування стрілочного пристрою, у побутових умовах простіше та зручніше проводити вимірювання електросигналу цифровими приладами з автоматичним визначенням діапазону. Щоб зрозуміти, як вибрати хороший мультиметр для дому чи автомобіля, потрібно знати призначення пристрою.

За допомогою мультиметрів контролюють значення різних електричних величин:

  • постійна та змінна напруга; 

  • силу струму; 

  • опір мережі; 

  • ємність конденсаторів. 

Приладом перевіряють цілісність електричних ланцюгів, щоб виявити та усунути обрив провідника, вимірюють напругу акумуляторів, батарейок, блоків живлення та схем побутових електроприладів. У каталозі нашого інтернет-магазину представлений великий вибір якісних мультиметрів Hogert – універсальних функціональних пристроїв.

Який мультиметр вибрати для дому

Для побутового використання можна обмежитися покупкою цифрового приладу в середньому ціновому секторі. Пристрої якісно виконують основні виміри. У домашніх умовах немає потреби користуватися дорогими професійними мультиметрами, здатними вимірювати високу напругу. Такі моделі потрібні електрикам, які працюють на промислових підприємствах. 

Сучасний електронний прилад вимірює параметри мережі з мінімальною похибкою ±(1.2%), підходить для тестування показників стандартних мереж з напругою 220 В. При виборі пристрою слід враховувати клас електробезпеки, що вказується виробником в інструкції з експлуатації та на корпусі моделі:

  • для низьковольтних мереж – CAT I;

  • локальних мереж живлення – CAT II;

  • розподільчих мереж будівель – CAT III;

  • розподільних мереж за межами будівель – CAT IV.

Перед тим як вибрати недорогий мультиметр, необхідно перевірити клас електробезпеки пристрою та показник точності вимірювань. Прилади другої та третьої категорії цілком підходять для побутового використання. 

Також слід звертати увагу на вимірювальні щупи, які безпосередньо контактують з об'єктом тестування. Щупи повинні бути оснащені захисними ковпачками та мати обмежувачі, що запобігають контакту пальців користувача з металевою частиною. Категорично заборонено застосовувати щупи із пошкодженою ізоляцією.

Мультиметр.

Щоб правильно вибрати контрольно-вимірювальний прилад для домашнього користування, слід звернути увагу на такі особливості та характеристики:

  • Тип пристрою. Рекомендується використовувати цифрові моделі. Аналогові прилади більше підходять професійним електрикам, оскільки відображають динаміку показників під час вимірювань.

  • Похибка обладнання. У моделях середнього цінового сегмента похибка вимірів вбирається у 3%. Якщо потрібно проводити високоточне тестування, вибирають пристрої з похибкою трохи більше 0,01-0,02%.

  • Ступінь захисту. Щоб користуватися мультиметром не тільки для перевірки домашніх мереж, але і при ремонті автомобіля, потрібно вибирати пристрій із захистом від вологи, пилу, механічних пошкоджень.

  • Клас електробезпеки. Для побутового застосування підходять моделі класу САТ-II (мережі живлення), САТ-III (розподільні внутрішньобудинкові мережі).

  • Функціональність. Зручно користуватися мультиметрами з додатковими опціями – вимірювання температури, рівня звуку, вологості, запам'ятовування даних, підсвічування тощо.

Перед тим як вибрати мультиметр для будинку, потрібно визначитися, який саме прилад потрібен майстру, які вимірювання потрібно проводити. Просте недороге пристрій цілком впорається зі звичайними разовими завданнями - вимірювання напруги в розетці, виявлення урвища ланцюга. У нашому магазині є якісні моделі вимірювальних приладів відомого бренду Hogert. Якщо вам потрібна допомога з вибором пристрою, менеджер компанії відповість на запитання.

Який мультиметр вибрати для автомобіля

У сучасних автомобілях встановлено велику кількість електронного обладнання. Для контролю та перевірки працездатності приладів потрібен мультиметр. Завдяки багатофункціональності пристрою можна вимірювати різні електричні величини. 

Існує спрощений різновид мультиметра - тестер. У його конструкції є діоди-індикатори. Перед тим, як вибрати тестер-мультиметр, необхідно зрозуміти, що прилад має обмежений набір опцій і підходить для перевірки наявності та величини напруги в мережі. Для оцінки параметрів електрообладнання автомобіля краще вибрати більш функціональний цифровий пристрій, здатний виконувати наступні завдання:

  • перевірка витоку струму з акумуляторних батарей;
  • пошук несправностей автомобільної проводки;
  • діагностика параметрів двигуна – кількості обертів;
  • вимір кута випередження запалення;
  • вимірювання напруги та сили струму генератора;
  • перевірка електронних вузлів та систем машини;
  • визначення частоти обертання двигуна

Автовласнику потрібен такий пристрій, за допомогою якого можна діагностувати електронні блоки обладнання, виявляти несправності датчиків та модулів. Варто зупинити вибір на приладі із максимальною похибкою до 1%. Чим вища точність вимірювань, тим достовірніші показники, що спрощує діагностику та ремонт автомобіля.

Мультиметр.

Як правильно вибрати мультиметр

Для непрофесійного використання краще вибирати прилад цифрового типу з автоматичним налаштуванням режимів та допоміжними опціями. Вирішуючи, який мультиметр вибрати для дому та автомобіля за співвідношенням ціна-якість, важливо знати, що модель середнього цінового сегмента справляється з контрольно-вимірювальними завданнями. Непрофесіоналу не потрібний дуже дорогий або вузькоспеціалізований прилад з величезною кількістю незатребуваних опцій. 

Перед покупкою потрібно звернути увагу на такі характеристики:

  • Розрядність вимірювань – говорить про точність показів, що відображаються на екрані. Для дому та автомобіля підійде модель з розрядністю 2,5 – величини із двома знаками після коми.
  • Діапазон показників – мінімальні та максимальні межі вимірюваних величин. Для побутового використання достатньо приладу зі стандартним діапазоном.
  • Тип живлення пристрою – акумуляторні батареї або різних розмірів. Варто вибирати моделі на батареях типу АА або ААА. Для професійного застосування – прилади на АКБ із зарядкою.

Прилад повинен бути укладений у ударостійкий корпус, щоб у разі механічної дії мультиметр залишався працездатним. Купувати контрольно-вимірювальні прилади потрібно у спеціалізованому магазині. Наша компанія пропонує великий вибір мультиметрів Hogert за доступною ціною.