До ручних інструментів, які широко застосовуються для вирішення побутових і виробничих завдань, відносяться гайковерти. Покупцям буває нелегко визначитися, який вибрати акумуляторний гайковерт або іншого типу для вирішення конкретних завдань: фіксація кріплень і різьбових з'єднань, встановлення анкер-шурупів або глухарів, демонтаж і т. д. Щоб вибір був правильним, необхідно знати, на що звертати увагу при виборі інструменту.

В цій статті:

Найпопулярніші для вирішення побутових завдань устрою – електричні гайковерти. Для реалізації виробничих цілей найчастіше використовуються пневматичні моделі. Інструменти розрізняються за експлуатаційними та технічними характеристиками, показниками потужності, функціональності та зносостійкості. Відразу сказати, який гайковерт вибрати для гаража можуть тільки компетентні фахівці або автовласники з чималим досвідом.

Набагато простіше визначити, який гайковерт вибрати для вантажного шиномонтажу. На спеціалізованих автосервісах та СТО використовується виключно професійний інструмент з високими показниками потужності та надійності.

Як вибрати гайковерт електричний

Інструменти на електродвигуні для роботи з гайковими з'єднаннями поділяються на мережеві та акумуляторні моделі. Розберемося з критеріями вибору інструменту, що працює від електромережі.

Продуктивність електричних гайковертів залежить від таких характеристик:

  • потужність (найважливіший параметр);
  • крутний момент (для використання в побуті досить крутного моменту понад 100 Нм, для гаража – 500-700 Нм, для автомайстерень – до 1500 Нм, для вантажівок – до 3000 Нм);
  • швидкість обертання шпинделя;
  • розмір посадкового квадрата;
  • вага пристрою;
  • наявність регулювань та додаткових опцій (реверс, підсвічування тощо).

Важливим критерієм є тип механізму - ударний або ненаголошений (у ударних механізмів момент затяжки потужніший). У каталозі нашого інтернет-магазину Hogert представлені ударні електричні гайковерти у широкому діапазоні цін.

Тип

Опис

Застосування 

Ударний

Діє на кріплення з допомогою обертання, доповненого імпульсами ударного механізму. Це дозволяє впоратися з іржавими та прикипілими з'єднаннями. Ефективний при великих обсягах робіт. На відкручування одного кріплення потрібно не більше 5 секунд

Промислові підприємства, будівництво, СТО

Ненаголошений

Вплив на кріплення відбувається за рахунок обертання. Пристрої мають невисокий момент, що крутить. Підходять для кріплення невеликих розмірів або при необхідності делікатної роботи

Побутова сфера, роботи в гаражі, на дачній ділянці, приватне будівництво

Як вибрати гайковерт пневматичний

При виборі пневматичного гайковерта слід звернути увагу на такі характеристики інструменту:

  • Варіант виконання. Пристрої у прямому виконанні являють собою конструкції пістолетного типу з дуже високими моментами, що крутять, і потужністю. У кутових моделей розташування шпинделя перпендикулярне, зручне для роботи у важкодоступних місцях та відгвинчування проблемних гайок.

  • Наявність функції удару та режим удару. Ненаголошені моделі підходять для нескладних акуратних робіт. Ударні пневмогайковерти, представлені в нашому магазині Hogert, підходять для роботи із заржавілим кріпленням. Застосування функції удару передбачає використання спеціальної насадки.

  • Вага інструменту. Маса є важливим критерієм при виборі, оскільки пристроєм має бути легко керувати, що складно при великій вазі. Надмірно легкий інструмент непродуктивний, тому що при затягуванні гайок доведеться докладати зусилля. Оптимальний варіант – прилад вагою близько 2 кг.

  • Матеріал виготовлення. Механізми пневмогайковертів виготовляються з високоміцної сталі, тому слід вибирати серед матеріалів виготовлення корпусу. Фахівці рекомендують надавати перевагу моделям з композитним корпусом. Композит має властивість гасити вібрації, не тріскається.

Важливими критеріями вибору пневмоінструменту є також показники моменту, що крутить, обсяг споживаного під час роботи повітря, діаметр шпинделя (посадкового квадрата) і наявність протиковзної ручки. У каталозі магазину Hogert представлені моделі з ергономічними протиковзкими ручками, що забезпечують зручність під час роботи.

Як вибрати акумуляторний гайковерт

Мобільні ручні інструменти мають високий попит у фахівців з різних областей, оскільки забезпечують можливість виконувати завдання будь-якої складності на віддалених ділянках, далеко від електромереж. Перед тим як вибрати акумуляторний гайковерт, необхідно визначитися з характером та обсягами робочих завдань.

Найважливішими елементами пристроїв цього типу є акумуляторні батареї, від потужності та ємності яких залежать тривалість роботи пристроїв та трудомісткість завдань. При виборі слід брати до уваги такі характеристики АКБ:

  • Технологія виробництва. Оптимальний варіант – літій-іонні акумулятори з відсутністю «ефекту пам'яті», малим саморозрядом та стійкістю до температурних перепадів.

  • Вольтаж. Оптимальним показником є 24-36 Вт для виробничих завдань та 18 Вт для побутових завдань.

  • Місткість. На 30-40 хвилин безперервної роботи потрібно акумулятор ємністю 2-2,5 А*год.

Купуючи інструмент, бажано замовити також запасний акумулятор, щоб мати можливість відразу замінити елемент живлення іншим.

Гайковерт

Як вибрати ударний гайковерт

Особливістю ударних гайковертів є наявність механізмів, що діють на болти/гайки, що відкручуються, обертаючим імпульсом. Перед тим, як вибрати гайковерт для шиномонтажу, слід звернути увагу на режими ударного механізму.

Ударний механізм працює у наступних режимах:

  • подвійного молота (для високих навантажень);
  • кручення (для середніх навантажень);
  • храповика (для ударів невеликої сили).

Ударні пневмогайковерти з різними режимами роботи підходять для СТО, фахівцям яких доводиться мати справу з тугими, заржавілими з'єднаннями.

Важливими критеріями вибору ударних інструментів є:

  • швидкість обертання ротора;

  • показники крутного моменту (30-3000 Нм), які залежать від потужності пристрою;

  • розміри шпинделя;

  • компресорна сумісність;

  • вага та ергономіка;

  • бренд-виробник;

  • вартість.

Перш ніж вибрати гайковерт для шиномонтажу остаточно і зробити замовлення, слід звернути увагу на наявність реверсного механізму. Він необхідний для виконання робіт зі збирання агрегатів та конструктивних вузлів.

Який гайковерт обрати залежно від сфери діяльності

Вид діяльності та характер виконуваних робіт є найважливішими критеріями при виборі будь-якого ручного інструменту, включаючи гайковерти:

  • Для складних і об'ємних виробничих робіт найкращий варіант - потужні моделі з підключенням до електромережі (мережеві), що мають високий крутний момент.

  • Для використання в побуті можна придбати акумуляторні чи мережні інструменти.

  • Для використання на ділянках без електромережі необхідні інструменти з акумуляторами.

Пневмоінструменти використовують в автомайстернях, СТО, автосервісах, автопарках підприємств і т. д. У побутових умовах такі пристрої застосовуються рідко, оскільки передбачають купівлю компресора. Для домашнього використання слід з'ясувати, як вибрати акумуляторний гайковерт.

Який гайковерт вибрати для гаража

Наявність гайковерта спрощує виконання багатьох робіт з ремонту та обслуговування автомобіля. Перед тим, як вибрати гайковерт для гаража, слід визначити обсяги робіт. Якщо інструмент потрібен лише при сезонній заміні коліс – достатньо середньої потужності електрогайковерта. Автовласникам рекомендуються акумуляторні моделі, які можна тримати в багажнику та використовувати для заміни колеса на дорозі.

Гайковерт

Як вибрати гайковерт для шиномонтажу

Великі машини мають великі розміри, тому для заміни шин необхідне спеціальне обладнання. Компресори є обов'язковим шиномонтажним обладнанням, що забезпечує функціонування балансувальних верстатів та інших агрегатів. Оптимальне рішення – пневмогайковерт ударний високої потужності. Перед тим, як вибрати пневмогайковерт для шиномонтажу, слід звернути увагу на наявність інструменту режимів для роботи з гвинтовими з'єднаннями різної складності.