Коли відбувається поломка у двигуні, автовласники насамперед звертаються до механіка. Але часто вони завищують ціну за просту діагностику. Тому якщо немає бажання витрачати гроші, ви можете використовувати компресометр. Інструмент допомагає вчасно виявити несправності мотора, що з'являються, запобігаючи серйозним поломкам. Розглянемо, як вибрати компресометр.

В цій статті:

Види компресометрів

За типом проведення діагностики компресометри бувають:

  • Притискні, які притискаються прямо до свічковій криниці (гужон).

  • Різьбові. Їх зазвичай встановлюють замість свічки.

Різні моделі компресометрів діляться на прилади для дизельних та бензинових двигунів.

Функції компресометра

Завдання, які вирішує цей інструмент:

  • Показ стану силового агрегату. Перевіряти компресію необхідно, щоб визначити стан поршневих кілець, клапанів та їх ущільнень. Компресометр також показує, наскільки рівномірно зношуються деталі.

  • Профілактика. Проведення тесту на компресію – важлива процедура, яку потрібно проводити регулярно. Запобігти посиленню проблеми суттєво дешевше, ніж усувати складні поломки.

  • Раннє виявлення проблем. З застосуванням компресометра легко визначити несправності внутрішніх вузлів, наприклад, надмірне накопичення вуглецю, несправність клапанів та поршневих кілець.

Компресометр.

Вибір компресометра

Автовласникам корисно знати, як правильно вибрати компресометр. Якщо вам потрібен прилад для особистого використання, буде достатньо простого інструменту з притискним штуцером. Він обійдеться значно дешевше за багатозадачний компресометр. Однак навіть за високу вартість складно вибрати хороший прилад.

Вимоги, які потрібно врахувати під час вибору приладу:

  • Інструмент повинен складатися виключно із якісних матеріалів. Полімери та метали не повинні окислюватися.

  • До набору мають входити перехідники на інші автомобілі.

  • У наборі для прямої трубки мають бути гнучкі насадки.

  • Враховуйте призначення. За можливості купуйте універсальний компресометр, щоб розширити можливості його використання.

  • Бажано, щоб були хоча б дві шкали розмітки з вимірюванням тиску та атмосфер.

Техніка бренду Hogert відповідає всім перерахованим вище критеріям. Ми надаємо якісну та бюджетну техніку, яка ніколи не розчаровує наших клієнтів.

Розглянемо особливості деяких моделей:

Назва моделі

Компресометр із набором адаптерів HOGERT HT8G412

Компресометр для дизельних двигунів HOGERT HT8G410

Тестер витоку в циліндрах HOGERT HT8G413

Особливості

Підходить для бензинових двигунів. Набір упакований у пластиковий кейс для зручності транспортування та зберігання окремих елементів.

Для вимірювання значень тиску стиснення в дизельних двигунах легкових і вантажних автомобілів. Упаковка – пластиковий кейс.

Для використання з будь-яким бензиновим двигуном.

Додаткові опції

4 різьбових кінця з латунного сплаву.

Аналоговий манометр із клапаном.

 

Жорсткий наконечник з гумовим ущільнювачем.

2 аналогових манометра.

Як правильно використовувати компресометр Hogert

Виконання тесту на компресію не потребує великого досвіду. Достатньо дотримуватися базової інструкції:

  1. Доведіть двигун до нормальної робочої температури. Якщо ви давно не водили машину, двигун буде холодним. Заведіть автомобіль та дайте двигуну попрацювати 5-10 хвилин.

  2. Перед відкриттям капота вимкніть двигун. Переконайтеся, що він повністю вимкнений, і до двигуна не надходить електроенергія або паливо.

  3. Одягніть рукавички та захисні окуляри.

  4. Зніміть паливний насос або запобіжник упорскування в автомобілі.

  5. Від'єднайте запобіжник котушки запалювання у блоці запобіжників. Це відключить систему запалювання, щоб вона не могла посилати електричну іскру на свічки запалювання двигуна.

  6. Від'єднайте провідники від кожної свічки запалювання на двигуні.

  7. Зніміть свічки запалювання за допомогою ключа торця. Щоб максимально полегшити зняття, використовуйте ключ із подовжувальною рукояткою та головкою для свічки запалювання.

  8. Вставте адаптер для оцінки компресії у перший циліндр двигуна.

  9. Приєднайте компресометр до протилежного кінця шланга. Якщо ви тестуєте дизельний двигун, переконайтеся, що ви використовуєте датчик, призначений для дизельного палива, оскільки у нього більш високий допуск до стиснення.

  10. Для завершення тесту поверніть двигун не менше чотирьох разів.

  11. Перемістіть компресометр, щоб повторити перевірку на інших циліндрах. Відкрутіть перехідник шланга вручну, потім надягніть його на другий циліндр. Продовжуйте робити це, доки не отримаєте результат для всіх циліндрів двигуна.

  12. Переконайтеся, що результати тесту відрізняються не більше ніж на 10%. Великі перепади тиску – вірна ознака проблем із двигуном.

Займіться ремонтом двигуна, якщо за результатами тесту він працює неправильно. Двигун життєво важливий для вашого автомобіля, тому не ігноруйте поганих показань тесту компресії. Самостійно визначити та усунути проблеми з агрегатом може бути дуже складно. Якщо вам потрібна допомога, якнайшвидше доставте автомобіль на огляд до майстра.

Компресометр Hogert.

Поради

Для зберігання пристрою та його компонентів потрібен окремий контейнер. Якщо в комплекті для покупки не було, ви можете придбати його окремо, або зберегти пристрій у заключному випадку для інструментів.

Бажано купити кілька адаптерів для тестування стискування. Наявність у комплекті адаптерів різної довжини забезпечить можливість протестувати машини різних марок та моделей.

Навіть невелика кількість сміття або вологи може перешкодити роботі пристрою, що призведе до неправильної оцінки тиску і може пошкодити компресометр. Завжди тримайте кожну окрему деталь та компресометр у захисних чохлах, зберігайте їх у сухому та прохолодному місці.

Загалом тепер у вас є основна інформація про те, як правильно вибрати компресор і використовувати його в подальшому. Пам'ятайте, що всі дії потрібно виконувати чітко та обережно. Придбайте інструменти від перевірених фірм, наприклад, Hogert.