Будівельний рівень є пристроєм, за допомогою якого здійснюється контроль установки або монтажу конструкцій щодо горизонтальної або вертикальної площини. Він дозволяє перевірити чіткість ліній та оцінити кутове відхилення. Рівень незамінний при проведенні будівельних, монтажних та ремонтних робіт, а також під час встановлення обладнання, техніки, предметів меблів або комунікаційних систем. Щоб правильно вибрати рівень будівельний, слід заздалегідь ознайомитися з його різновидами та технічними характеристиками.

В цій статті:

Види будівельних рівнів

На сайте нашего интернет-магазина hogert24.com.ua представлен широкий выбор строительных уровней от ведущего мирового производителя Hogert. Продукция компании характеризуется высоким качеством и надежностью, но при этом выгодно отличается от аналогов доступной стоимостью. Квалифицированные специалисты нашей службы поддержки ответят на вопросы о том, как выбрать хороший уровень в соответствии со спецификой проводимых работ.

Бульбашковий рівень

Цей різновид також називають рейковим, так як її конструкція є рейкою з трьома вмонтованими колбочками. Усередині кожної з них є підфарбована рідина з бульбашкою повітря, а зверху нанесені мітки, що вказують на допустимі межі відхилення положення бульбашок щодо землі. Положення самої колбочки визначає горизонтальну або вертикальну спрямованість об'єкта. Принцип роботи бульбашкового рівня базується на переміщенні бульбашки щодо лінії горизонту.

Кожна з трьох колб виконує свою функцію:

  • Центральна здійснює контроль точності горизонтальних ліній.

  • Кінцева використовується для перевірки вертикальних ліній.

  • Колбочка, яка розташовується під кутом, допомагає контролювати площину, що розташовується під нахилом 45°.

Різновиди бульбашкових рівнів

Показники

Різновиди

Застосування

Конструкція рейки

Прямокутні

В побуті

Двотаврові

У фахівців професійного рівня

Кількість вічок

Одноочкові

Контроль щодо горизонтальної площини

Двоочкові

Контроль щодо горизонтальної та вертикальної площини

Трьохочкові

Контролює вертикальні та горизонтальні площини за допомогою зафіксованих колб. Визначення кута нахилу завдяки третьому регульованому вічку

П'ятиочкові

Професійні інструменти для прокладання комунікацій під певним кутом

Довжина

Від 0,2 до 2,5 м

В залежності від сфери застосування


Компанія Hogert пропонує рівні в діапазоні довжин від 0,23 м (модель HT4M003) до двометрових пристроїв (HT4M021).

Перевагою бульбашкових рівнів є можливість проведення робіт за умов низьких температур. Також виробники сучасних моделей Hogert фарбують рідину люмінесцентними барвниками, які дозволяють проводити роботи навіть за умов поганої видимості.

Уровень строительный.

Водяний рівень (ватерпас)

Водяний, або гідрорівень, має вигляд прозорої довгої трубки, що з'єднує дві сполучені судини. Рівень рідини в обох ємностях залишається однаковим за умови, що поверхня, що вимірюється, не має відхилень.

Даний вид рівня доцільно застосовувати на великих відстанях, тому що довжина трубки варіює від 3 до 25 м. Однак він обмежений виміром лише горизонтальних поверхонь.

Перед початком роботи рівень необхідно заповнити водою, уникаючи попадання з трубку бульбашок повітря, оскільки даний фактор може негативно вплинути на точність вимірювань.

Для роботи з гідрорівнем потрібен помічник. Алгоритм дій полягає в наступному:

  1. Відкрити кришки на обох судинах, уникаючи розплескування рідини.

  2. Притиснути одну колбу до поверхні біля мітки.

  3. Піднести другу колбу до місця, де слід нанести іншу мітку.

  4. Збалансувати кінці трубки до того моменту, коли мітки та рівень води в колбах виявляться на одному рівні.

Далі слід з'єднати між собою обидві позначки, накресливши лінію або натягнувши нитку.

Уровень строительный.

Лазерний рівень

Цей різновид рівнів зручний у застосуванні, дозволяє отримувати найбільш точні показання та будувати лінії в різних площинах. Лазерні пристрої можуть встановлюватись на горизонтальній поверхні, кріпитися на штативах, кронштейнах та магнітах. Найбільш популярні моделі мають рівень, що самовирівнюється, у яких елемент, що проєкує промінь, самостійно вирівнюється щодо заданої поверхні.

В даний час виробники пропонують наступні види лазерних рівнів:

  • Класичний. Рейкова конструкція з лазерною указкою, що проеціює промінь на площину.

  • Нівелір. Самостійно встановлює потрібний рівень.

  • Будівник площин. Прилад, що одночасно проєкує кілька променів на різні площини.

Висока ціна приладу компенсується зручністю, оптимізацією тимчасових витрат та точністю.

Електронний рівень

Даний прилад на вигляд нагадує бульбашковий рівень, оснащений декількома очками для уловлювання відхилень в горизонтальній і вертикальній площині. Його відмінною особливістю є наявність цифрового дисплея, на якому у градусах, міліметрах або відсотках відображаються показники відхилення.

В електронних рівнях є функція звукового сигналу при проходженні позначок 0 і 90 градусів, а також запам'ятовування кутів вимірювання. Це становить додаткову зручність для професійних будівельників.

Правила вибору

Для побутового використання найкращим вибором буде бульбашковий рівень від компанії Hogert. Його точності достатньо, щоб покласти плитку, зробити монтаж конструкцій, встановити меблі і виконати інші подібні роботи в невеликих обсягах.

Вибір рівня слід здійснювати з урахуванням наступних параметрів:

  1. Матеріал. Найкращим матеріалом вважається алюміній. Він легкий, забезпечує достатній запас міцності, термін експлуатації становить кілька десятків років.

  2. Довжина. Цей параметр визначається величиною робочої площі. Для монтажу підвісних стель, стяжки або штукатурення стін необхідно вибирати модель з довжиною не менше 2 м. А ось для укладання плитки краще додатково придбати пристрій до 0,6 м, за допомогою якого здійснюється контроль рівня між плитками.

  3. Додатковий функціонал. У таких моделях бренду Hogert, як HT4M003, HT4M012, HT4M015 та HT4M020, на рейках є прорізи для збільшення показників зручності та надійності. Розташовані з боків прогумовані заглушки виступають як амортизатори і мінімізують ймовірність зісковзування пристрою.

Клієнти нашого інтернет-магазину мають можливість перевірити якість набутого рівня та переконатися у відсутності шлюбу. З цією метою ми маємо послугу повернення товару у строки та на умовах, прописаних у договорі.

Уровень строительный.

Якої фірми вибрати будівельний рівень

За великої кількості сучасних виробників часом складно визначити, якої фірми вибрати будівельний рівень. Ми рекомендуємо звернути увагу на товари компанії Hogert, головними перевагами яких є:

  • надійність;

  • довговічність;

  • високі показники точності вимірів;

  • простота застосування;

  • легкість у поєднанні із міцністю;

  • доступна вартість.

Вся продукція бренду Hogert, представлена в магазині, є оригінальною, оскільки ми працюємо лише з перевіреними постачальниками цієї фірми.